سبزی ها را تا حد امکان به صورت تازه مصرف کنید؛ با این کار ویتامین های آن ها بیشتر حفظ می شود.
برای کاهش مصرف چربی و نمک که زمینه را برای ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی و افزایش فشارخون فراهم می کند، استفاده از نمک و سس مایونز را همراه با سالاد محدود کنید. در مواقعی که استفاده از نمک باید محدود باشد، میتوان با افزودن سبزی های معطر مانند نعناع، ریحان و گشنیز، طعم و عطر مطلوب را به غذا بخشید.
برای خرد کردن سبزی ها، از چاقوی تیز استفاده کنید تا از تخریب و از بین رفتن ویتامین های سبزی جلوگیری شود.
برای پخت سبزیها، از آب به مقدار کم استفاده کرده و آب حاصل از پخت را در غذاها مصرف کنید.
سبزی ها به ویژه آنها که با ریشه از مزرعه به مغازه منتقل شده و توسط مصرف کننده خریداری میشوند، به طور معمول آلوده به تخم انگل و میکروبها هستند؛ به همین دلیل باید به دقت پاکیزه و ضدعفونی شوند.
در انتقال سبزی از مغازه به خانه دقت کنید. آنها را در کنار سایر مواد غذایی نگذارید؛ زیرا ممکن است مواد غذایی را آلوده کنند.
چگونه سبزی ها را ضدعفونی کنیم؟
سبزیهایی را که به طور خام مصرف میکنید با دقت بشویید و ضدعفونی کنید تا احتمال وجود میکروب و انگل های مختلف در آن به صفر برسد. برای ضدعفونی کردن، پس از پاک کردن و شستن سبزی با آب، آن را در یک ظرف ۱۰-۵ لیتری همراه با آب بریزید؛ سپس ۴-۲ قطره مایع ظرفشویی به ازای هر لیتر آب اضافه کنید و بگذارید سبزی به مدت ۵ دقیقه در محلول آب و کف بماند تا تخم انگل ها از سبزی جدا شوند.
پس از آن سبزی ها را از روی کف و آب جمع کرده، یک قاشق چایخوری پودر پرکلرین را در ۱۰ لیتر آب حل نمایید و سبزی را در آن بریزید و پس از ۵ دقیقه سبزی ها را از ظرف خارج کرده و با آب تمیز چندین بار بشویید و آب کش کنید؛ به طوری که مواد پاک کننده و ضدعفونی کننده از سبزی جدا شود. ضدعفونی کردن سبزیهایی که خام مصرف میشوند، برای جلوگیری از آلودگی های انگلی ضروری است.
رطوبت سبزی گرفته شود
سبزیها را پس از شستن در پارچهی تنظیف نازک بریزید و چهارگوشهی آن را به دست گرفته و تکان دهید تا آب آن کشیده شود.
نگهداری سبزی ها
برای نگهداری سبزی ها، از همان پارچهی تنظیف یا کیسه ی پارچه ای مخصوص استفاده کنید و آن را در کیسه ی پلاستیکی یا ظرف درب داری قرار داده و در یخچال بگذارید. شما با این طریق میتوانید اقلام دیگری چون خیار، گوجه فرنگی، کلم، کاهو و … را نیز در یخچال بگذارید تا هم چنان تازه بماند.
پختن سبزی ها
در طبخ سبزی همواره سبزی را در آب جوش بیندازید و قبل از جوش آمدن آب، هرگز سبزی را در آن نگذارید تا سبزی سیاه نشود. نمک مورد استفاده در سبزی را در آخر پختن به آن بزنید و هنگام طبخ نگذارید آب در ته ظرف بماند. سعی کنید آب سبزی به خورد خودش برود (در سبزی جذب شود). هنگام پختن سبزی یا اقلام دیگری همچون کدو، بادمجان، مارچوبه، کلم، گل کلم، کدوحلوایی و… درب ظرف را باز بگذارید تا آب آن تبخیر شود و رنگ سبزی روشن بماند.در تهیهی خوراکیهایی چون بورانی، اسفناج و مشابه آن، سبزی را در آب دار بردارید تا خوراکتان هم خوشمزه و هم با خاصیت شود.
خشک کردن سبزی
بسیاری از سبزی ها را میتوان علاوه بر اینکه تازه مصرف کرد به صورت خشک نیز استفاده کرد. برای خشک کردن سبزی ها باید به طریق زیر عمل نمود: سبزی ها را با دقت تمیز کنید.
سپس در آبکش بزرگی بریزید، آنگاه با قرار دادن سبزی ها در پارچهی تنظیف بزرگ، و تکان دادن آن بکوشید آب آن را بگیرید. پس از آن در محلی که آفتاب و گرد و غبار نباشد، روی پارچهی بزرگی پهن کنید و بگذارید تا به مرور خشک شود.
روش پخت سبزی های خشک شده
هنگام استفاده از سبزی های خشک شده، مقدار لازم سبزی خشک را در مقدار آبی که برای پخت لازم است، خیس کنید و بسته به نوع سبزی، مدت ۱ تا ۵ ساعت به حال خود بگذارید تا خیس بخورد. سپس سبزی را همراه با آبی که در آن خیسانده اید به غذا بیفزایید تا بپزد.
یادآوری می شود که آب سبزی ها را نباید دور ریخت؛ زیرا مقداری از مواد مغذی سبزی در آن است، ولی چنانچه سبزی های خشک شده دارای مقداری گرد و خاک و یا شن ریزه باشد، ابتدا آن ها را سریع آب بکشید و سپس به روش بالا خیس کنید.