کد مطلب: 16811 | زمان انتشار: ۱۶:۲۷:۵۹ - دوشنبه ۳ مهر ۱۴۰۲ | بدون نظر | دفعات مشاهده : 174 | |

طرز تهیه ترشی لیته بادمجان تبریز

تبریز شهری با سابقه تاریخی و فرهنگی بسیار غنی است که در شمال غربی ایران واقع شده است. این شهر پایتخت استان آذربایجان شرقی و دومین شهر بزرگ ایران پس از تهران است. تبریز با داشتن آثار تاریخی مانند بقعه‌ی شاه چراغ، آجیل‌بازار، مسجد جامع و باغ‌های گلستان، همواره یکی از مقاصد گردشگری محبوب در ایران بوده است.

تبریز با داشتن اقلیمی سرد و کوهستانی، در فصول سرد سال به یک قطب توریستی برای علاقمندان به اسکی تبدیل می‌شود. همچنین، با داشتن بازارهای محلی و فروشگاه‌های پوشاک، تبریز به یک مرکز خرید معروف در ایران تبدیل شده است. در این شهر، محصولات دستباف از جمله قالی، کیف، کفش و لباس‌های محلی نیز به راحتی قابل دسترسی هستند.

همچنین، تبریز با داشتن غذاهای محلی خود مانند کباب، قرمه‌سبزی، آش‌عش، دلمه‌ی تبریزی و خورشت قیمه، به یک مقصد برای علاقمندان به سفرهای غذایی تبدیل شده است. در این شهر، رستوران‌های محلی و فست فودها با ارائه‌ی انواع غذاهای محلی و بین‌المللی، به گردشگران ارائه می‌شوند.

ترشی لیته یکی از پرطرفدارترین ترشی‌های ایرانی است که در بسیاری از خانواده‌ها به عنوان یک اصل تلقی شده و حتی برای همه وعده‌های غذایی در کنار غذا، سرو می‌شود. ترشی لیته با مزه‌ای خنک و ترش، باعث تحریک دهنده سلیقه و افزایش اشتها در افراد می‌شود.

ترشی لیته به راحتی در هر خانه‌ای قابل تهیه است.این ترشی به دلیل داشتن مقدار زیادی نعناع، علاوه بر خنک کننده بودن، برای هضم غذا نیز بسیار مفید است.

مواد لازم برای درست کردن ترشی لیته چرخ شده خانگی

بادمجان ۲ کیلو
هویج ۴ عدد متوسط
سیر ۱۵ عدد
سبزی معطر تازه یا خشک (نعنا، ترخون مرزه، شوید و ریحون) اگر سبزی تازه باشه از هر کدام ۱ قاشق غذاخوری، اگر سبزی خشک باشه از هر کدام ۱ قاشق چایخوری
سرکه سفید یا قرمز (انگور) ۶ الی ۸ لیوان دسته دار فرانسوی
ادویه ترشی ( گلپر، پودر گشنیز و سیاه دانه) سیاه دانه و پودر گشنیز یک و نیم ق غ، گلپر یک و نیم ق چ
فلفل سبز تند ۲ عدد
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم

طرز تهیه ترشی لیته بادمجان ساده با آموزش مرحله به مرحله

  1. برای درست کردن خوشمزه ترین ترشی لیته ابتدا همه مواد رو خوب بشورید و بذارید کاملا آبشون بره و خشک بشن، بعد بادمجونا رو به قطعات کوچیک برش بزنید و داخل قابلمه بریزید و ۱ تا یک و نیم لیوان سرکه بریزید و قابلمه رو روی حرارت ملایم بذارید تا سرکه بجوش بیاد و حدودا ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول میکشه که بادمجونا نرم بشن و بپزن.
  2. تا بادمجونا بپزن، شما سیر، فلفل سبز، هویج و سبزیجات رو کاملا ریز خرد کنید (سیر و هویج رو میتونید رنده ریز بکنید)، بعد از ۱۰ دقیقه جوشیدن مقدار کمی از سیر و فلفل سبز خرد شده رو داخل بادمجونا بریزید تا بادمجونا چند دقیقه در حین جوشیدن مزه دار بشن، وقتی بادمجونا کامل پختن بذارید کاملا سرد بشن بعد با کمک گوشتکوب برقی یا چرخ گوشت یا غذاساز بادمجون رو پوره کنید.
  3. بادمجان پوره شده رو داخل یه کاسه بزرگ بریزید و بقیه سیر و فلفل سبز، هویج، ادویه ها و سبزیجات رو بهش اضافه کنید و خوب هم بزنید تا میکس بشن بعد به اندازه ۲ لیوان بهش سرکه اضافه کنید و هم بزنید.
  4. کاسه رو توی محیط آشپزخونه بذارید، بعد از ۱ ساعت که سرکه کاملا جذب ترشی شد دوباره بهش سرکه اضافه کنید و دوباره صبر کنید بمونه و بعد از ۱ساعت بازم الگر سرکه کاملا جذب شده بود اینبار کمتر از دفعات قبل بهش سرکه اضافه کنید.
  5. برای تهیه ترشی لیته فوری چون بادمجان به طور کامل پخته شدن بعد از اینکه ترشی رو داخل شیشه ها ریختید بعد از ۱ روز میتونید بخورید، اون چند روز رو صبر میکنیم که ترشی جاافتاده تر بشه.
  6. توی سه چهار مرحله اینکارو انجام بدین، هر موقع بعد از ۱ ساعت سرکه روی ترشی رو گرفت و دیگه جذب ترشی نشد یعنی ترشی خوشمزه شما حاضره، سرکه رو اونقدر نریزید که مواد داخلش شناور باشن، فقط مواد باید آبکی باشن نه سفت، ترشی رو داخل شیشه و یا ظرف های پلاستیکی تمیز و خشک بریزید و داخل یخچال یا در جای خنک قرار بدین، بعد از ۴ الی ۵ روز ترشی قابل مصرفه، در کنار آبگوشت، ماکارونی و هر غذایی که دوست دارید نوش جان کنید.

 

راز خوشمزگی و فوت و فن مهم تهیه ترشی لیته اصل

  • نمک، فلفل سبز تند، سرکه و ادویه ها رو کم کم اضافه کنید و هم بزنید و هربار مزه ترشی رو بچشید تا مقدار دقیقش رو با توجه به ذائقه خودتون اندازه بگیرید، خیلی ها ترشی رو تند دوست دارن خیلی ها ترش و اینکه کم نمک بودن ترشی علاوه بر اینکه ترشی رو بی مزه میکنه در دراز مدت باعث کپک زدن ترشی هم میشه، برای همین مقدار دقیق این مواد سلیقه ایه، حتما وقتی همه مواد با هم میکس شدن کمی از ترشی رو مزه کنید.
  • ترشی لیته بادمجان با پوست خوشمزه تره اما شما میتونید پوست بادمجانارو بگیرید بعد بپزید در ضمن هرچقدر کوچیکتر برش بزنید زودتر میپزه و سرکه کمتری استفاده میکنید.
  • برای اینکه ترشی کپک نزنه، حتما همه مواد اولیه رو بعد از شستن بذارید کاملا خشک بشن بعد چرخ کنید، ظرفی که ترشی رو داخلش میریزید هم باید کاملا تمیز و خشک باشه.
  • ترشی لیته رو یا باید توی یخچال نگهداری کنید یا در یک جای کاملا خنک و دور از آفتاب قرار بدید.
  • بادمجونا رو بعد از پختن بذارید کاملا سرد بشن وگرنه حالت کشدار و بیریختی پیدا میکنن.
  • با توجه به ذائقتون، بادمجانِ ترشی لیته رو هم میتونید اول بپزید و بعد چرخ کنید یا همونطور به صورت خام میتونید چرخ کنید، اما اگر بادمجون رو بپزید یا کبابی کنید طعم ترشی خوشمزه تر میشه.
  • برای درست کردن ترشی لیته، از بادمجان هایی استفاده کنید که چروکیده نباشن، قلمی باشن و دونه هم کم داشته باشن.
  • بعضی ها زردچوبه هم به مواد ترشی میزنن ولی من خودم مزه زردچوبه خام رو دوست ندارم، شما میتونید نصف قاشق غذاخوری زردچوبه به مواد اولیه تون اضافه کنید.
  • بجای سیر از پودر سیر میتونید استفاده کنید.
  • اگر برای چرخ کردن مواد، چرخ گوشت یا غذاساز ندارید مشکلی نداره، میتونید با چاقوی تیز به شکلی نگینی ریز خرد کنید.
  • سرکه شاید بیشتر از این مقدار هم نیاز باشه.
  • برای درست کردن ترشی لیته جنوبی بجای سرکه از آب تمبرهندی استفاده میکنن.
  • مواد اولیه ترشی مخلوط با ترشی لیته تفاوت زیادی ندارن، در واقع ترشی لیته چرخ شده مواد اولیه ترشی مخلوط هست.

 

نکته مهم مطلب: اگر به شیشه های ترشی لیته (با برندهای مختلف، یا انواع ترشی لیته های خونگی) دقت کرده باشید میبینید که مواد اولیه هاشون معمولا یکیه فقط مقدارشون فرق میکنه، مثلا توی یه ظرف هویج خیلی به چشم میاد، یا توی یه ظرف دیگه کلی نقطه سفید دیده میشه که معلومه گل کلم سفید خیلی توش استفاده شده. یا توی ظرف دیگه کلی قسمت های سیاه (پوست بادمجان) دیده میشه که این یعنی بادمجونش زیاده، بنابراین علاوه بر اینکه نمک، ادویه و ترش بودن ترشی سلیقه ایه و با توجه به ذائقه افراد فرق میکنه مقدار بادمجان و هویج و گل کلم هم فرق میکنه. اما از اونجایی که اسم این ترشی خوشمزه، ترشی لیته بادمجان هست پس باید هم بادمجونش بیشتر از بقیه موادش باشه هم بخاطر یه طعم شیرینی که بادمجون بعد از پخته شدن داره باید مزه ترش تقریبا غالب و قابل محسوس باشه.

طرز تهیه ترشی لیته بادمجان تبریز-ساده و بسیار خوشمزه

برای درست کردن ترشی لیته خوشمزه تبریزی، تبریزی ها بادمجونا رو بعد از شستن به سه چهار قسمت برش میزنن بعد داخل قابلمه میریزن و کمی آب اضافه میکنن و درب قابلمه رو میذارن و قابلمه رو روی حرارت ملایم میذارن تا بادمجونا تقریبا به اندازه ۸۰ درصد بپزن. بعد سرکه اضافه میکنن به اندازه ای که تقریبا روی بادمجونا رو بگیره (بادمجونا توی سرکه شناور نمیشن فقط تا سر بادمجونا سرکه میریزن)، وقتی بادمجونا کامل پختن و نرم شدن قابلمه رو از روی حرارت برمیدارن و درب قابلمه رو برمیدارن و صبر میکنن تا بادمجونا کاملا سرد بشن. تا سرد شدن بادمجونا هویج و سیر و گل کلم رو با قسمت ریز رنده میکنن بعد بادمجونا رو میریزن داخل یه ظرف گودی بزرگ و با کمک گوشتکوب برقی یا با دست بادمجونا رو کاملا له میکنن بعد مخلوط سیر و هویج و گل کلم رو بهش اضافه میکنن و خوب هم میزنن. بعد کمی نمک، فلفل تند، سیاه دانه (بعضی ها میریزن بعضی ها نه) و سرکه میریزن و مخلوط میکنن و مزش رو تست میکنن وقتی به مزه دلخواهشون رسیدن داخل ظرف های خشک و تمیز میریزن و میذارن یه جای خنک و به دور از آفتاب، ترشی لیته خوشمزه تبریزی بعد از ۴ الی ۶ روز کاملا آمادس.

نکته: تبریزی ها سبزی معطر و ادویه خاصی استفاده نمیکنن، مخصوصا گلپر که خیلی کم با ذائقشون جور درمیاد، البته در زمان قدیم اینجوری بوده، الان دیگه همه از اینترنت کلی آموزش درست کردن ترشی رو یاد گرفتن و توی ترشی هاشون مواد دیگه ای هم استفاده میکنن و اینکه همه مواد رو میریزن توی غذاساز و چرخ گوشت و با هم میکس میکنن، اما ترشی لیته اصل تبریزی همینی بود که براتون گفتم.



ارسال نظر



لوگو اسپانسر