کد مطلب: 16709 | زمان انتشار: ۱۶:۲۹:۵۳ - دوشنبه ۹ آبا ۱۴۰۱ | بدون نظر | دفعات مشاهده : 283 | |

طرز تهیه ترشی هفته بیجار

ترشی یکی از خوشمزه ترین و اصیل ترین چاشنی هایی است که بر سر سفره ایرانی ها حضور دارد. بار فرارسیدن فصل پاییز بساطِ درست کردن انواع ترشی و شور در خانه های ایرانی هم به راه می افتد.

ترشی لیته، ترشی بادمجان، ترشی بادمجان شکم پر، ترشی کلم، ترشی لبو، خیارشور، کلم شور و هزاران مدل ترشی و شور دیگر که همه انها هم خوشمزه و پرطرفدار هستند.

اما یکی از خوشمزه ترین ترشی ها، ترشی هفت بیجار است. شاید به این دلیل این ترشی را با این نام می خوانند که شما می توانید از همه نوع سبزیجات در دسترس در تهیه آن استفاده نمایید و هر انچیزی که میل ندارید را از آن حذف نمایید. بدون اینکه ذره ای از خوشمزگی آن کم شود. مثلا اگر طرفدار کرفس نیستید، می توانید به راحتی کرفس را از دستور تهیه این ترشی حذف نمایید و یا … . می توانید بنابر ذائقه افراد خانواده خود ترشی را تندتر و یا شیرین تر تهیه نمایید.

در ادامه دستور تهیه یکی از بهترین و خوشمزه ترین ترشی های هفته بیجار را خدمت شما عزیزان معرفی خواهیم نمود و مواد لازم برای تهیه ترشی و تهیه ادویه آن را به صورت جداگانه بیان خواهیم نمود.

هریک از موارد موجود در مواد ترشی و مواد ادویه را می توانید بنا به سلیقه خود کم و زیاد کنید و یا اصلا حذف نمایید.

تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

تهیه ترشی هفت بیجار خانگی خوشمزه

مواد لازم برای تهیه ترشی هفت بیجار

  • گل کلم دو کیلوگرم
  • بادمجان یک کیلوگرم
  • هویج یک کیلوگرم
  • خیار یک کیلوگرم
  • سیب زمینی ترشی دو عدد
  • به دو عدد
  • لوبیا سبز یک کیلوگرم
  • سیر پنج بوته
  • فلفل سبز تند ۲۵۰ گرم
  • فلفل دلمه‌ای (به رنگ دلخواه) یک عدد
  • سبزی ترشی شامل ترخون، مرزه، نعناع، جعفری و گشنیز نیم کیلوگرم
  • ادویه ترشی هفت بیجار (طرز تهیه در ادامه) به مقدار لازم
  • سرکه سفید یک‌ونیم لیتر

مواد لازم برای تهیه ادویه مخصوص ترشی هفت بیجار

  • پودر گلپر ۱۰ قاشق چای‌خوری
  • فلفل سیاه یک قاشق چای‌خوری
  • جوز هندی یک قاشق چای‌خوری
  • پودر رازیانه یک قاشق چای‌خوری
  • پودر تخم گشنیز پنج قاشق چای‌خوری
  • پنج قاشق چای‌خوری یک قاشق چای‌خوری
  • پودر زیره سبز دو قاشق چای‌خوری
  • سبزی خشک (به نسبت برابر مرزه، ترخون، گشنیز و نعنا خشک) دو قاشق چای‌خوری

طرز تهیه ادویه ترشی هفت بیجار

مرحله اول

برای تهیه کردن ادویه مخصوص و جادویی این ترشی تمام موارد ذکر شده را داخل مخلوط‌کن ریخته و آسیاب کنید. سپس ادویه‌ها را داخل یک تابه روی حرارت ملایم قرار دهید تا تفت بخورند. ادویه آماده است. از آن در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا در مواقع مصرف استفاده کنید.

طرز تهیه ترشی هفت بیجار

مرحله اول

ابتدا گل کلم را به کمک دست تکه تکه کنید. سپس با دقت لازم با آب و نمک بشویید.

مرحله دوم

خیار، بادمجان‌ها، هویج‌ها، فلفل دلمه‌ای، سیب زمینی ترشی، فلفل سبز، لوبیا سبز و به را داخل یک لگن ریخته و بشویید. سپس کنار قرارشان دهید تا حسابی خشک شوند. تمام سبزیجات را به جز فلفل سبز به صورت مکعبی یا حلقه‌ای خرد کنید.

مرحله سوم

سبزی‌های ترشی را هم بشویید و بعد از این که کاملا خشک شدند، به صورت ساطوری خرد کنید. (خشک شدن مواد ترشی نکته مهمی است که باید رعایت کنید. در غیر اینصورت ترشی خیلی سریع کپک می‌زند.)

مرحله چهارم

تمام مواد را داخل یک پرف بزرگ مخلوط کرده و به مقدار دلخواه ادویه و نمک اضافه کنید. سپس بوته‌های سیر را پوست بگیرید.

مرحله پنجم

یک دبه خشک و تمیز متناسب با مقدار موادتان انتخاب کنید. مواد ترشی را لایه‌لایه داخل دبه ریخته و روی هر لایه سبزی خشک، حبه سیر و فلفل سبز بریزید. لایه لایه این کار را تکرار کنید تا مواد ترشی تمام شوند. روی سطح ترشی چند عدد فلفل سبز و حبه سیر و سبزی خشک بریزید.

مرحله ششم

داخل دبه تا جایی که روی مواد را بگیرد سرکه بریزید. توجه کنید که مقدار سرکه باید به اندازه یک بند انگشت روی مواد قرار یک بگیرد.

مرحله هفتم

در دبه را محکم ببندید و در جای خنک و تاریک به مدت ده روز نگهدارید تا حسابی جا بیفتد. نور آفتاب به همیچ وجه نباید به دبه ترشی بخورد.

نکات طرز تهیه

  • اگر می‌خواهید مواد ترشی کمی نرم به زیر دندان بیاید، آن‌ها را به صورت جداگانه در کمی آب به مدت ۵ دقیقه بجوشانید. این کار کاملا سلیقه‌ای است. اما یادتان نرود در صورت پخت حتما صبر کنید تا خشک شوند.
  • اگر دوست ندارید طعم ترشی خیلی تند باشد به جای یک‌چهارم اندازه سرکه از آب جوشیده شده خنک استفاده کنید.
  • مقدار سرکه و ادویه ترشی کاملا سلیقه‌ای و بسته به ذائقه‌تان است.
  • از سرکه سیب و سرکه قرمز هم می‌توانید به جای سرکه سفید استفاده کنید.
  • ادویه مخصوص این ترشی را به اسم ادویه ترشی هفت بیجار می‌توانید از عطاری‌ها تهیه کنید اما چه بهتر که این ادویه را خودتان در خانه تهیه کنید.
  • آب جوشیده شده داغ یا گرم به هیچ عنوان به ترشی اضافه نکنید چون باز هم باعث کپک زدن ترشی می‌شود.
  • مقدار خرد شدن مواد ترشی هم سلیقه‌ای است.
  • باقیمانده ظرف ترشی سر سفره را به هیچ وجه به دبه برنگردانید چون باعث کپک زدن می‌شود.

تاریچه ی ترشی در ایران

مدارکی وجود دارد که نشان می دهد در حدود چهار هزرا سال قبل، ترشی به وجود آمده اما از ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در هند، خیار شور و ترشی وجود داشته است. ارسطو در خصوص اثر شفا بخشی ترشی رساله ای نوشته و ملکه کلئو پاترا از طرفداران خیار شور و ترشی بوده است.

ژولیوس سزار معتقد بوده است که ترشی حس شجاعت به انسان می دهد. به همین خاطر به سربازانش دستور می داد تا از ترشی استفاده کنند. ترشی توسط کریسف کلمب به قاره جدید (آمریکا) برده شد. در مورد تاریخچه ترشی در ایران هم باید گفت که قدمت ترشی در ایران به زمان قوم ماد بر می گردد، در حالی که از عمر ترشی صنعتی در ایران ۷۰ سال می گذرد.

چرا ترشی ؟

ترشی انداختن یا pickling یکی از روشهای نگهداری غذا مانند پخش، فریز کردن کنسرو کردن و پاستوریزه کردن و یا در نهایت استفاده از اشعه می باشد. در ترشی، PH محیط برای میکروب ها نا مساعد می شود و در این محیط دسترسی ماده غذایی به اکسیژن نیز از بین می رود و در نتیجه بسیاری از واکنشهای شیمیایی رخ نخواخند داد.

ارزش غذایی ترشی

ترشی ارزش غذایی پائینی دارد، زیرا از مواد اولیه ای درست شده که ارزش غذایی بالایی ندارند و این مواد در فرایند ترشی انداختن همان مقدار کم ویتامین هایی را که دارند را از دست می دهند و تنها مقداری آهن و منیزیم و املاحی از این دست در آنها باقی می ماند که خود اینها نیز به علت مصرف کم ترشی به مقدار کمی به بدن می رسند. پس از ترشی نباید انتظار داشت که تامین کننده انرژی و ویتامین ها باشدبلکه باید از ترشی به عنوان تنوع غذایی استفاده کرد.

آیا ترشی مضر است

بله برای افرادی که معده حساس نسبت به اسید دارند ترشی مضر است. ترشی بر خلاف باور عمومی تاثیری در لاغری فرد ندارد چه بسا در بعضی افراد ممکن است با تحریک اشتها موجب افزایش وزن هم بشود، این نکته را هم مد نظر بگیرید که ترشی هم ماده غذایی است و فاسد شدنی، ترشی را در مجاورت هوا ممکن است قارچ بزند پس نمی توان ترشی را چندین سال نگه داشت. از نکات مهم مصرف ترشی این است که می تواند به طور غیر مستقیم مصرف سس را کا هش دهد.



ارسال نظر



لوگو اسپانسر